Køkkenvask og køkkenarmatur

Køkkenvasken

Køkkenvasken er et af køkkenets helt centrale omdrejningspunkter. Bare tænk på, hvor mange gange du åbner vandhanen hver dag. Du skal derfor ikke bare vælge hvilken som helst vask, men den der passer præcis til dine behov og ønsker til form, materiale, størrelse og vedligeholdelse.

Athena køkken messing armatur

Porcelænsvasken

En køkkenvask i porcelæn har en ekstrem hård overflade, der er glat og slidstærk. Det gør porcelænsvasken ridsefast, varmebestandig og modstandsdygtig overfor de fleste kemikalier.

Vedligeholdelsen er utrolig nem og kræver kun en blød og fugtig klud med opvaskemiddel for at bevare en flot overflade. Vær påpasselig med ekstremt hårde stød, som kan skade alle overflader, også porcelæn.

Porcelænsvaske fås i flere former og i mange nuancer. De kan være en flot kontrast til køkkenets andre materialer eller skabe synergi til eksempelvis køkkenfliserne.

Rustfri stålvask

Stål er et klassisk og holdbart materiale til køkkenvasken. Det er en ideel råvare, som tåler høje temperaturer og er meget hygiejnisk. De fleste køkkenvaske er lavet i rustfrit stål, fordi det er et materiale med mange fordele.

Det er let at rengøre rustfrit stål. Den glatte overflade har ingen porrer, som kan tiltrække bakterier og snavs. Du skal blot bruge en klud med lidt sæbe og skylle efter, for at vasken igen stråler som ny.

Stål har en tidløs æstetik, som kan sættes sammen med alle materialer. Ridser vil komme ved brug, men de vil blot blive til en smuk patina.
Everline trægreb sort quooker armatur

Støbt granit vask

Støbt granit er et af de mest solide materialer til køkkenvaske. Råvarerne består af de hårdeste mineraler; Kvarts og akryl, som er hårdføre mod ridser. Vasken tåler kogende vand og varme gryder i ganske kort tid.

Vasken skal holdes fri for kalk for at sikre vaskens farve. Ved misfarvninger er det typisk ikke granitten, der har ændret farve, men kalk, der er misfarvet. Husholdningens væsker som kaffe, vin og frugtsaft kan sagtens hældes i vasken uden spor. Skyl dog efter med vand på lys granit.

Form og størrelse på køkkenvasken

Når du vælger form og størrelse på din køkkenvask, skal du huske, at bordpladen er lige så vigtig som vasken. Der findes derfor heller ikke en rigtig eller forkert størrelse på en køkkenvask, men i stedet handler det om, at du vælger den løsning, der passer bedst til dit køkken.

Det er vigtigt, at du overvejer, hvor meget afsætningsplads du har behov for, og om du har brug for at udnytte pladsen over køkkenvasken. En simpel tommelfingerregel er, at jo større et køkken du har, desto større en køkkenvask kan du vælge.

Den store enkeltvask giver god plads til både bradepanden og wokgryden, og enkeltvasken er blandt de mest populære løsninger i øjeblikket. Derudover passer de enkle, kvadratiske eller rektangulære modeller designmæssigt godt til det stilrene køkken.

Dobbeltvasken har den fordel, at du kan lave forskellige ting på samme tid. Du kan eksempelvis skrubbe kartofler i den ene vask og vaske op i den anden. Ulempen er, at begge vaske bliver en anelse mindre, som kan give udfordringer med at få plads til at skylle store ting.

To separate vaske kan være en god idé, hvis I ofte er flere, der laver mad sammen. Det kræver selvfølgelig, at pladsen tillader det, da to separate vaske selvsagt optager mere plads end én.

Vælg monteringsform til køkkenvasken

Køkkenvaskens design bliver påvirket af, hvordan du vælger at montere den i bordpladen. Her kan du vælge mellem tre typer:

Nedfældet køkkenvask. Den mest simple montering er nedfældning, som kun kræver en stiksav. Her sænkes køkkenvasken ned i et hul i bordpladen. Det skaber en lille kant mellem bordplade og vask, hvor vaskens kant hviler på bordpladen.

Planlimet køkkenvask. Vil du undgå kanter, så vask og bordpladen går ud i ét, skal vasken undersænkes og planlimes med bordpladen. Denne undersænkning kræver millimeter præcision, når bordpladen skal skæres til.

Underlimet køkkenvask. Vasken sættes i bordpladen nedefra og bliver limet op under bordet. Her er også tale om en undersænket vask, men der vil være en kant fra bordplade til vask, hvor bordpladen er øverst.

Mere end et armatur

Du bruger dit armatur mange gange i løbet af en dag. Det stiller krav til, at du vælger et armatur, der gør det nemt for dig at åbne for vandet. Udover du bør overveje armaturets størrelse, design og materiale, så det passer til resten af dit køkken, er det en god idé, at du tænker brugervenlighed.

Armatur med L-tud

Med et L-formet armatur kan du gennemføre køkkenets design ned til mindste detalje og understrege stilen i køkkenet. L-formen er mere markant end en blød C-tud, og det er derfor et velegnet valg til det moderne køkken. Vær opmærksom på, at jo højere en tud du vælger, desto nemmere bliver det at fylde store gryder.

Armatur med C- og U-tud

Både en U- og C-formet tud er med sin slanke armaturkrop og sit tidløse design et armatur, der passer til de fleste køkkener. De bløde og organiske former fås i flere forskellige materialer som krom, stål og messing.

Armatur med udtræk

Du får endnu mere fleksibilitet med et armatur, der har udtræk. Det gør det lettere for dig at tage opvasken, men udtrækket giver dig også en hjælpende hånd, når du skal skylle større køkkenredskaber eller grøntsager.

Quooker Fusion Square sort

Armatur med touch

Med et armatur der har touch-funktion, tænder og slukker du for vandet med en let berøring af tuden med håndleddet. Armaturet forbliver derved fri for både pletter og fedtede fingre, når du laver mad eller bager.

Armatur med ekstra funktioner

Vil du give køkkenet en opgradering, er en Quooker, der er en kogende vandhane, et oplagt valg. Med sit elegante design og nemme betjening kan du på få sekunder få kogende vand lige ved hånden – endda til en pris på kun 45 øre om dagen.

Læs mere om Quooker

Book et gratis møde og få råd og vejledning

Få hjælp til at vælge den køkkenvask og armatur, der passer til dine behov.