11 uundværlige tips til dit nye badeværelse

Få indretningskonsulentens gode råd og idéer til badeværelset. Ove Povlsen fra Invita Aalborg deler gavmildt ud af sin solide erfaring med at skabe drømmebadevæ­relset. Det er nyttig viden, inden stregerne til dit nye badeværelse er sat.

Badeværelset skiller sig ud

”Vi tør noget mere, når vi skal have nyt badeværelse. Det er et særligt rum i huset, hvor vi vover at kappe den røde tråd, der ofte ses mellem køkken, bryggers og garderobe.”

Ordene er Ove Povlsens, og han har 11 gode idéer til, hvordan et lækkert badeværelse skal skrues sammen:

  1. Praktiske flader er et must
  2. Vi vil have noget møbelagtigt
  3. Husk plads til at vaske hænder
  4. Vasken skal være integreret
  5. Armatur med hele pakken
  6. Bruseren signalerer noget
  7. Tre vigtige til skabsindretningen
  8. Spejlet gør forskellen
  9. Gå efter store klinker og minimer fuger
  10. Undgå spildsplads ved væghængt toilet
  11. Prioriter planløsningen

1. Praktiske flader er et must

Badeværelset skal være praktisk. Det er vigtigt, at rengøringen er nem, så det ser pænt ud hver dag, fortæller Ove Povlsen og tilføjer; ”Kalk og sæbe er en udfordring på ensfarvede flader. Det er derfor højeste prioritet, at pladen er nem at tørre af - som eksempelvis glas, corian® eller porcelæn.”

Vi gider ikke fedtede fingre på skabslågerne, og derfor er træ eller mat fenix-laminat med en fløjlsoverflade et flot, praktisk valg.

Se guiden til valg af bordplade

Forever Oak bad
”Hvad er bedst? Skal vi vælge med øjet eller efter praktik? De fleste vælger hurtigt front og greb, men bordpladen er et dilemma. Den er svær at skifte og koster det samme som alle skabene.”
Ove Poulsen
Indretningskonsulent

2. Vi vil have noget møbelagtigt

Det kan blive for sterilt og kedeligt, hvis alt er hvidt-i-hvidt. Derfor søger vi i højere grad noget møbelagtigt på badeværelset. Og det skal gerne være i træ, så det skiller sig ud. Især naturtræ er eftertragtet.

Et badeværelsesmøbel som Ikon med massive trælameller giver noget pondus, fortæller Ove Povlsen og supplerer; ”Møblerne skal ikke bygges sammen som førhen. Der skal være luft mellem dem. Det giver en lethed. Eksempelvis med kvadratiske 40x45 skabe, som kan stables. Det giver både ekstra opbevaring og hygge.”

Find dit badeværelsesmøbel

3. Husk plads til at vaske hænder

Mange går forkert, når de vælger vask og armatur. De ender med en løsning, hvor det er umuligt at vaske hænder! Det sker typisk, hvis du vælger en vask, som kun er 6-7 cm dyb. Tilsætter du et lavt blandingsbatteri, er der ikke plads til hænderne under hanen og vandet vil sprøjte mere.

Oves råd lyder; ”Vælg din vask først. Sørg for god afstand mellem blandingsbatteriet og bunden af vasken. Hvis vasken er lav, skal armaturet være højt. Sørg også for plads til håndklæder tæt ved vasken, så hænderne ikke drypper over hele gulvet.”

Læs mere om armaturer

4. Vasken skal være integreret

En integreret fuldstøbt vask er det, der sælger bedst. Tendensen med at sætte vasken ovenpå bordpladen er ved at dø ud, ifølge Ove Povlsen.

Der er desuden ingen grund til at vælge to vaske til badeværelset. Prioriter i stedet én lækker vask og spar den omkostning.

 

5. Armatur med hele pakken

Engang var armaturet altid i krom eller børstet stål. Så kom messing og farver, men det skriger til himlen, når armatur, bundventil og overløbsring ikke har samme nuance. Det kan du få i dag, så det er ens, lækkert og gennemført.

Se også: Liv køkkenet op med messing

Cassøe badeværelse spejl bruser armatur messing

6. Bruseren signalerer noget

Når det kommer til valg af bruser, må indretningen gerne være lidt ekstravagant. Det behøver ikke bare være en bruser i hjørnet – den kan sagtens fylde en hel væg med to brusere i hver side.

I forhold til om det er en god idé at få et badekar, fortæller Ove Povlsen; ”Der kommer sjældent vand i et badekar! Det ser godt ud med de fritstående kar med bløde former og et træbræt henover, men folk får det ikke brugt.”

7. Gå efter store klinker og minimer fuger

Klinker er en vigtig del af badeværelset. ”Vi ser mere og mere, at fliserne skal være store og fugerne minimeres. Nogle vælger ligefrem at have blot én stor flise, og det gør noget helt vildt ved rummet,” fortæller Ove Povlsen.

En aflang flise, der måler 60x100 på væggen, giver mulighed for kun at have vandrette fuger. På gulvet kan klinkerne være endnu større, eksempelvis 100x100.

7.  Tre vigtige til skabsindretningen

Ove Povlsen har erfaret, at der især er tre idéer til badeværelsets skabsindretning, som øger funktionaliteten og er efterspurgt:

  • Vælg skuffer fremfor skabe – det giver et bedre overblik
  • Indbygget vasketøjskurv i skabet giver rene linjer
  • Strøm i skabet – gem stikkontakter til hårtørrer og barbermaskine væk
Comet bad hvid

8. Spejlet gør forskellen

Spejle og belysning er effektfulde, da de kan give en større rumopfattelse. Ove Povlsen fremhæver tre idéer til badeværelsets spejl:

  • Højt placerede spejle i ramme er en stigende tendens, som også er praktisk, da spejlet er mindre udsat for vandsprøjt.
  • Runde spejle bygget ind i hinanden med en flot lyskant. Sænk den ene cirkel, så den kommer i øjenhøjde med børn.
  • Back light er lys bag spejlet, som er godt til at skabe hygge og lækkert design. Men det skal suppleres af andre lyskilder for at få nok lys.

 

9. Undgå spildplads ved væghængt toilet

Det væghængte toilet med indbygget cisterne er en elegant og rengøringsvenlig løsning. Men pladsen over cisternekassen er ofte spildplads, som kan udnyttes til opbevaring. Ved at bygge cisternen til overskab bliver kassen bygget færdig.

11. Prioriter planløsningen

Ove Povlsen ser ofte, at badeværelset ikke bliver tildelt nok kvadratmeter på nye huses planløsning. Det betyder, at det er svært at indrette drømmebadeværelset, fordi der ikke er plads nok – men det opdager folk for sent. Han anbefaler 9-10 kvadratmeter til et masterbadeværelse.

Vejen til dit nye badeværelse